juttuja australiasta

olin vaihtarina Australiassa, South Australian osavaltion pääkaupungissa Adelaidessa syyslukukauden 2006.. tässä tarinaa matkan varrelta!

Sunday, November 26, 2006

ruoka downunderissa

Adelaide on kuulemma yksi niista Australian kaupungeista jossa on suhteessa eniten ravintoloita ja kaikkia kivoja ruokapaikkoja. Vaikka joka ikinen paiva soisi eri paikassa ei silti varmaan ehtisi kokeilla jokaista mestaa. Koska taalla on vakea maailman joka kolkasta, myos ruokapaikoissa on kaikki kulttuurit aika hyvin edustettuina. Loytyy vaikka mita. Suomeen verrattuna taalla on aika edullista syoda ulkona, alle kymmenella eurolla saa tosi hyvän aterian. Meren eläviä syödään täällä paljon. Ja lammasta, ja tietysti myös sitä kengurua.

Pikaruokakulttuuri on tietty aika rikas.. mutta täällä on paljon enemmän sellaisia ketjuja mitkä ei panosta hampurilaisiin vaan myös jälkiruokiin ja pirtelöihin jne. Yksi Adelaiden kuuluisimmista "nähtävyyksistä" on Central Market joka on kauppahallin tapainen paikka mistä saa halvimmat vihannekset ja hedelmät. Tarjonta on kuulemma eteläisen pallonpuoliskon laajin. Sinne on hauska mennä lauantai-iltapäivällä kun kojut on sulkemassa ja myyjät yrittää saada viimeiset jutut myydyksi ja kilpaa kiljuu hintoja. Silloin on niin halpaa että voi saada pussillisen rehuja kymmenellä eurolla. Australiassa myös melkein jokaisessa suuremmassa kaupungissa on Chinatown ja siellä on tietty aasialaista ruokaa (täällä syödään tosi paljon aasialaista). Ja sellaisia food courteja on täällä tosi paljon; missä pöydät ja tuolit on valtavassa hallissa mitä ympäröi monet pienet ruokakojut, ja sieltä sitten valitaan joku lounas.. chinatownin food court on halvin, tosi ison lounaan saa kolmella eurolla. Eihän tämäkään tietty voita Suomen halpoja opiskelija-aterioita, mutta normaaliksi yleiseksi lounaspaikaksi se on älyttömän halpa.

Ja jos ruuasta puhutaan, ei saa unohtaa viinia! South Australiassa on maailman parhaat viinit (tai niin ne itse sanoo:) ja hyvan pullon saa kuudella eurolla. Muu alkoholi onkin aika kallista, finlandia vodka maksaa 30 taalaa eli 18 euroa. Vai onko se kalliimpaa kuin Suomessa? En tieda. Suosituin juoma on goon eli halpa laatikkoviini, viidella eurolla saa viisi litraa viinia!! Sita loytyy joka juhlasta. Mutta oon tosiaan ruvennut arvostamaan viineja, vaikka en niita kauhean hyvin tunnekaan niin maistan jo eron Victorialaisen ja South Australialaisen viinin valilla. Adelaidea ymparoi nelja suurta viinialuetta, ja viinitiloja on täällä satoja.

Mutta jos listaa niita erillisia juttuja jotka on Australialle tosi tyypillisia ja mita saa kaupasta, listalla on varmana vegemite eli allottava b-vitamiinitahna mitä Aussit rakastaa ja muut vihaa, pavlova joka on ihana marenki-kermakakku, tim tam- keksit joita saa kaikkialta ja jota ne myös murskaa ja pistää jätskiin ja jääkahviin, milo mikä on energia/kaakaojuomajauhe, anzac keksit jotka on vähän niinkuin kaurakeksejä ja näitä paikalliset sotilaat ilmeisesti ennen muinoin söi, ja sitten on pie floater jota en vielä oo kokeillut mutta jos oon oikein ymmärtänyt se on kuin hernekeittoa. Australialle tyypillistähän on kaikki barbecuet, nämä pistää makkaran paahtoleivälle ketsupin ja sipulin kanssa ja taittaa leivän puoliksi niin että ne jää sinne sisään, vähän niinkuin paikallinen hot dog. Ja lisäksi on kaikenlaiset piiraat. Pubeissa ja juhlissa on tosi tyypillistä tilata "finger-food" tarjotin, millä on kaikenlaisia suolaisia keksejä, joita dipataan makeaan chilikastikkeeseen ja avokadodippiin, ja pikkupiiraita. Ruoka on täällä hyvää ja halpaa ja tämä ilmiö on valitettavasti nähtävissä meidän kaikkien vaihtareitten vartaloissa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home