juttuja australiasta

olin vaihtarina Australiassa, South Australian osavaltion pääkaupungissa Adelaidessa syyslukukauden 2006.. tässä tarinaa matkan varrelta!

Friday, December 29, 2006

Australia ja ymparistokysymykset

Kun tulin tänne, teki oikein kipeetä heittää purkit ja tölkit samaan roskikseen biojätteiden paperiroskien kanssa. Siihen alkaa valitettavasti tottua. Kierratys ei ole kaytannossa mahdollista taalla. Adelaidessa meidan talon alakerrassa oli iso roskis mihin heitetaan kaikki jatteet, paitsi pullot ja muoviset maitotolkit jatetaan yleensa johonkin reunustalle ja sielta ne poimitaan erikseen. Pulloissa on kylla viiden sentin pantti, mutta sita ei saa rahana itselle kuten kotipuolessa.

Menin leffaan tassa joku paiva, katsomaan "the Inconvenient Truth" joka kertoo ilmaston lampenemisesta. Kasvihuoneilmio on erityisesti Australialle tosi ajankohtainen asia. South Australiassa kuivuus pahenee vuosi vuodelta ja uusi siita johtuva ongelma on se etta moni maanviljelija tappaa itsensa. Niin ja kaikki pyorremyrskyt sun muut lisaantyy trooppisissa osissa. Oon kuuden kuukauden aikana syonyt yhden banaanin, koska aiemmin tana vuonna pyorremyrsky tuhosi Queenslandin banaaniviljelmat ja jaljella olevien banaanien hinnat nousi pilviin. Pahimmillaan sai pulittaa yli 18 dollaria kilolta. Ehka mainitsin tasta jo? En muista.

Otsonikerroksesta ei ole taalla paljoa jaljella myoskaan. Aina kun katson taalla uutisia, niissa kasitellaan naita ymparisto-ongelmia jotenkin. Australia on todellakin huomannut mihin suuntaan taalla on asiat menossa ja kayttaa jo nyt valtavasti rahaa naitten ongelmien ratkaisemiseksi. Nykyiseen hallitukseen ei nakojaan olla kovin tyytyvaisia, mutta joittenkin mukaan ihmiset ei silti ole muutoshaluisia aanestamaan toisin.. Pistaa miettimaan miksei Australia ole ratifioinut Kioto-protokollaa!!! Tietty ei, koska USAkaan ei ole. Autokulttuuri on taallakin aika vahva ja useimmat opiskelijat korottelee yliopistolle omilla autoillaan. Keskustassa on parkkeerausongelmia ja taalla on paljon isoja maisemaa rumentavia parkkihalleja joka paikassa. Ja ne on sikakalliita.

Joukkoliikenne... hmm... kylla se toimii. Mutta junat on hitaita, puksuttaa 70 km/h eika ne aina ole vaihtoehto omalle autolle... niin ja kansainvalinen opiskelijakortti ei kay joukkoliikenteessa eika aina muissakaan opiskelija-alepaikoissa, ja mullahan on South Australialainen opiskelijakortti mutta se kay vain South Australiassa.

PS. Aiemmin kevaalla meilla oli wilderness-kurssimme puitteissa testi missa katsottiin kuinka monta maapalloa tarvitaan jos kaikki kuluttaisi kuten mina. Mun tulos oli kolme. Keskivertoamerikkalaisen tulos on kahdeksan!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home