Meidan matka jatkuu taas... Kylla huomaa mita etelammas ajetaan etta netin kaytto muuttuu koko ajan kalliimmaksi ja yopyminen maksaa aina vaan enemman, samoin bensa.
8.12 me ajettiin siis 600 km.. periaatteessa koko paiva autossa. Queenslandissa on niin vehreaa ja trooppista - kuivan South Australian vastakohta. Tien paalla huomaa silti yhta ja toista - kuten etta Australiassa tykataan kylteista. Tasaisin valiajoin on jonkin sortin kyltti ja siina on aina paljon tekstia symbolin lisaksi. Pistaa miettimaan etta miten autoilijat oikein ehtii lukea kaiken kun ne suhahtaa ohi. Matkan varrella on myos kyltteja joissa on aika kovaa tekstia kuten "rattijuopot kuolee", "ylinopeus tuhoaa elamia" ja "juovuksissa? Vasynyt? R.I.P." ja naita varoituksia on matkan varrella tasaisin valiajoin. Tuona iltana meidan oli siis tarkoitus yopya paikassa nimelta 1770. Se on se paikka mihin Captain Cook ilmeisesti rantautui ekan kerran. Satoi kaatamalla eika me haluttu telttailla niin me ruvettiin koluamaan hostelleja, mutta kaikki oli ihan taynna ja lopulta me loydettiin pieni bungalow jostain holiday villagesta. Seuraavana paivana meidan matka jatkui Hervey Bayyn. Taas tarkastettiin pari rantaa ja kansallispuistoa matkan varrella, rapsittiin parit valokuvat, ja pysattiin Bundabergissa koska siella kuulemma merikilpikonnat munii tahan aikaan vuodesta, ja sehan pitaa nahda. Ja kuinka ollakaan, uimarannalla kompi mielettoman iso, melkein metrin pituinen kilppari joka kaivoi kuoppaa munilleen. Siella oli muitakin turisteja sita ihmettelemassa, ja meidan piti lopulta auttaa sita kilpparia koska se ei saanut tarpeeksi syvaa kuoppaa aikaiseksi. Siella me kaivettiin maata kilpikonnan kanssa! :D
Valitettavasti me ei voitu jaada pitemmaksi aikaa niin ei nahty oliko se lopulta tyytyvainen kuoppaansa, vaan meidan piti paasta iltapaivan aikana Hervey Bayyn. Se on pieni rantakaupunki Fraser Island- nimisen saaren kohdalla mantereella. Fraser Island on maailman suurin hiekkasaari, aivan upea ja mielettoman kaunis paikka, ja Hervey Bay on siis sinne mielivien turistien tukikohta. Me oltiin varattu maasturisafari Fraseriin matkatoimiston kautta. Monet yritykset vie turisteja sinne, ja tama reissu mika otettiin pistaa ihmisia 8-10 hengen porukoihin, antaa niille maasturin ja matkaohjelman, ja menoksi. Meita vahan jannitti millainen ryhma me saadaan mutta kun me tavattiin muut Hervey Bayssa me tiedettiin etta reissusta tulee hyva. Meita oli kahdeksan, Liloun, Gailin ja mun lisaksi nuoripari Tanskasta ja kaksi ranskalaista hippipoikaa ja niitten ujo pieni tyttoystava Saksasta. Meidan piti menna ostamaan ruuat safaria varten ja kun paastiin kauppaan pitkan ostoslistan kanssa, kavi ilmi etta kauppa sulkisi minuutin paasta eli tuli kiire. Tehtiin kaikkien aikojen ennatys - tuhlattiin 180 dollaria neljassatoista minuutissa.
Seuraavana paivana, eli 10.12, meille pidettiin briefing ja neuvottiin miten maasturia ajetaan. Se oli tunnin pituinen puhe jonka sanoma oli periaatteessa etta me joko kuollaan silla saarella, tai etta meidat tuodaan helikopterilla sairaalaan. Ne sanoi etta Fraser Island on Australian vaarallisin lomakohde, mihin turistit menee loukkaantumaan tai kuolemaan. Suurin vaara on itse maasturi joka kaatuu hiekassa todella helposti, ja hurjat backpackerit romuttaa niita siella joka viikko. Yksikin akkikaannos saa maasturin kierimaan ja tata tapahtuu siella melkein joka paiva. Toinen vaara Fraserilla on villit dingot jotka voi joskus olla aggressiivisia. Muutamia vuosia sitten turistit ruokki niita ja ne rupesi hyokkailemaan ihmisten kimppuun ja tappoikin muutaman, ja nyt koko saarella on mielettoman tiukat saannot elainten ruokkimisesta. Metsanvartijat kiertelee siella koko ajan ja jos ne huomaa etta ruokit mita tahansa elainta Fraser Islandilla niin sakothan siita ropsahtaa. Jopa jos tiputat ruuantahteita maahan, tai unohdat voileivan yoksi auton katolle, tulee tiketti. Meita varoitettiin etta pitaisi aina liikkua ryhmissa ja etta jos nakee dingon, pitaa tuijottaa sita silmiin ja nostaa kadet ristiin rinnalle.
Tunnin varoituspuheen jalkeen me lahdettiin Fraser Islandille varmoina siita ettei me palata sielta. Maasturi oli vanha ja koliseva ja heti kun lautta jatti meidat saarelle me huomattiin ettei normaalilla autolla paasisi siella pitkalle. Hiekkaa on kaikkialla ja tiet on niin alyttoman kuoppaiset ja huonot etta jopa maasturilla matka on tosi pomppiva ja kivulias. Jopa pelkan 30 km:n ajaminen kestaa tunnin.
Eka etappi Fraser Islandilla oli ihana Lake McKenzie. Hiekka on hienompaa ja valkoisempaa kuin sokeri ja vesi kirkkaan turkoosia. Tuona paivana kuitenkin satoi joten me ei jaaty sinne pitkaksi aikaa vaan paatettiin palata hienommalla saalla. Ajettiin saaren toiselle eli itaiselle puolelle missa on unelmien hiekkaranta, muutama sata kilometria pitka. Siella on vaarallisinta ajaa. Maasturilla pitaa ajaa ihan meren aarella koska hiekka on siella markaa ja kovempaa. Pienikin mutka ja tuntui etta mennaan ympari. Nousu- ja laskuvetta piti tarkkailla koko ajan koska vaaraan aikaan rannalla on vaarallisia uomia jotka voi olla tosi syvia ja niihin uppoaa koko auto. Ajeltiin rannalle huuhtoutuneitten meduusojen yli niin etta latisi. Tama ranta on koko saaren moottoritie ja lentokoneitten kiitorata, eli niita piti myos varoa. Illalla yovyttiin aboriginaalien omistamalla K'Gari nimisella leirintaalueella. Nimi tarkoittaa paratiisia, mutta se oli taynna suuria hamahakkeja ja meita varoitettiin myos death adder-nimisista mustista kaarmeista. Oli aika huvittavaa kun me paastiin perille sinne leirintaalueelle, kun aboriginaalimies puheli meille turvallisuudesta alueella. Se sanoi etta jos me nahdaan dingoja, meidan ei pitaisi ristia kasia rinnalle "or you will look like a bunch of dickheads" :D se sanoi myos etta niilla on kaksi saantoa, aboriginaalien kulttuurista ja uskomuksista johtuen ei saa viheltaa pimean tultua eika sylkea leirituleen. Se kuulemma houkuttelee pahoja henkia. Jotkut turistit tekee niin vaan etta voisi ottaa valokuvia ja niissa kuulemma nakyy kummituksia. Fraser Islandilla murhattiin satoja aboriginaaleja kun eurooppalaiset tuli.
Mitas muuta me nahtiin Fraserilla... rannalla on vanha laivanhylky jota voi kayda valokuvaamassa. Laiva upposi 1935 ja siita on jaljella ruostunut runko jonka hurrikaani nosti hiekalle. Me mentiin myos Indian Heads -nimiselle kukkulalle joka on Australian toiseksi itaisin piste. Kukkulalta me tahyiltiin merta varmaan tunnin, koska sielta kuulemma nakee paljon haikaloja kun ne uiskentelee ohi. En nahnyt yhtakaan, vain yhden pikku kilpikonnan. Fraserin rannoilla on ehdoton uintikielto koska hait hengailee siella. Me paastiin kuitenkin uimaan ns. shampanja-altaisiin joka on pieni vesialue jonka kalliot erottaa meresta. Aallot lyo koko ajan kallioitten yli niin etta vesi "altaissa" nayttaa kuohuviinilta. Fraser Islandilla on ihania kirkkaita jarvia, nahtiin mm. Lake Wobby joka on keskella autiomaata ja missa ui erikoisia kissakaloja. Ja lopuksi palattiin Lake McKenzielle ennen lauttaan palaamista. Kaksi yota me oltiin silla saarella ja elavina palattiin. Ma ajoin viimeisen osuuden, maasturilla ajaminen ei tosiaankaan ole mikaan elamys. Iso, romuluinen ja vaikeasti hallittava. Joku toinen ryhma ei ollut kovin onnekas; niitten maasturi meni ympari ekana paivana (kukaan ei onneksi loukkaantunut) ja samana yona lauma dingoja repi niitten teltan. Ihmeteltiin kuinka mikaan matkajarjestaja uskaltaa paastaa ensikertaa maasturia ajavia tuolle saarelle. Ne sanoikin etta on epavarmaa kuinka kauan sinne voi lahettaa turisteja. Mutta Fraser Island on kylla kaunis, jopa kauniimpi kuin Whitsunday Islands.
Me tultiin maasturiryhmamme kanssa niin hyvin toimeen etta jatkettiin matkaa Hervey Baysta niitten kanssa. Ajettiin perakanaa Rainbow Beachiin joka ei ole kovin kummoinen, ja sitten Noosaan joka kuuluu sarjaan "sievat merenrantakaupungit". Jaatiin uimarannalle lounaalle ja uitiin isoissa aalloissa ennenkuin matka jatkui Brisbaneen.
Brisbane muistuttaa jotenkin Melbournea. Pilvenpiirtajat kohoilee joen varrella, siella on jotenkin suurkaupunkifiilis. Mun mielesta Brisbane on kuitenkin natimpi kuin Melbourne, ja aurinkoa saletisti enemman. Mutta ajaminen siella on hirveaa; valtavasti yksisuuntaisia teita jne. Loydettiin hostelli tunnin etsinnan jalkeen ja tavattiin Joe ja Pierrick, jotka oli samaan aikaan Brisbanessa, ja mentiin niitten kanssa syomaan. Yovyttiin hostellissa ja seuraava paiva meni Brisbanea tutkiessa. Tehtiin jokiristeily, kaveltiin Story Bridgen yli ja otettiin viela turistibussi kaupungin ympari. Kovin natti suurkaupunki, ei siina mitaan. Joen rannalle oltiin tehty laguuni joka oli kuin oikea biitsi palmuineen ja se on nakojaan suosittu paikka. Brisbaneen olisi ollut kiva jaada pidemmaksi aikaa mutta meidan oli pakko jatkaa matkaa samana iltana. Lahdettiin Gold Coastia ja Surfers Paradisea kohti kun oltiin selvitty isoista liikenneruuhkista. Robbie Williams esiintyi Brisbanessa ja koko kaupunki oli nakojaan menossa kuuntelemaan.
Surfers Paradise on kaupunki Gold Coastilla ihan Queenslandin ja New South Walesin rajalla. Se on iso turistirysa ja backpackereiden taivas. Sama ongelma oli taallakin; hostellit oli taynna eika leirintaalueita missaan. Vihdoin loydettiin hostelli ja mentiin samana iltana tutustumaan Surfers Paradisen yoelamaan. Seuraavana paivana ehdittiin tutustumaan kaupunkiin. Hiekkaranta on upea ja korkeat rakennukset kohoilee ihan rannalla. Paljon kauppoja ja ravintoloita jne. Maattiin ensin rannalla pari tuntia ja kokeiltiin bodyboardingia eli kuin surffausta mutta laudan paalla maataan. Aika kivaa. Mutta aallot oli liian isoja ja virtaus liian voimakas; jokainen aalto heitti meidat veden alla rantaa kohti niin ettei koko touhusta tullut oikein mitaan. Aallot oli niin valtavia ja vaarallisia etta Gail, joka on toiminut hengenpelastajana San Diegossa, ihmetteli etta kuinka ihmisia ylipaataan paastettiin uimaan.
Illalla taas autoon ja etelaa kohti - suuntana Byron Bay missa ollaan juuri nyt. Tultiin taas perille pimean aikaan ja alettiin etsia leirintaaluetta. Kolme tuntia ajeltiin ympariinsa ja kyseltiin. Joka ikinen telttapaikka oli varattu ja hostellit taynna. Huomenna alkaa koulujen kesaloma ja kaikki lomailee itarannikolla. Pahinta oli se etta illalla puhkesi iso ukkosmyrsky ja vetta tuli kaatamalla. Paatettiin lopuksi pystyttaa teltta parkkipaikalle. Viereisesta puskasta kuului jonkun kodittoman juopon orinaa ja mietittiin etta pitaisi varmaan ottaa joku ase telttaan. Kunnes ohi ajava autoilija sanoi ettei kannata telttailla parkkipaikalla koska jos poliisi huomaa niin sakot on 400 taalaa. Ei viitsitty ottaa riskia vaan purettiin teltta sateessa ja ajettiin yhdelle leirintaalueista, hipsittiin sinne yon turvin ja laitettiin teltta vapaalle ruohoplantille. Aamulla tuulilasissa oli paperi jossa luki "tulkaa heti vastaanottoon" ja me mentiin sinne ja maksettiin kylla yosta. Mita lahemmas Sydneya tullaan, sita haisevammaksi meidan auto muuttuu ja sita enemman rojua sinne kertyy. Auto tuntuu jo kodilta; vaatteet vaihdetaan parkkipaikalla ja suihkussa kaydaan jos ollaan onnekkaita ja loydetaan sellainen matkan varrelta. Ollaan varmaan tehty jo maailmanennatys: ajettu 2600 km ilman karttaa, Sydneyyn jaljella 750 km! Kylla ollaan ajettu harhaankin monta kertaa, mutta nyt ollaan New South Walesissa eli ihan hyvin mun mielesta. Rahaakin on viela vahan jaljella kun saatiin takuusumma Adelaiden asunnosta, joten mikas se meidan on reissaillessa.